18 April 2010

vanha Raahe

Kaikista mieluiten asuisin länsi-rannikolla jossain vanhassa porvarikaupungissa. Sen lisäksi että rakastan merta, lumoudun kerta kerran jälkeen niiden vanhoista puutaloalueista. Kun kävelee mukulakivikaduilla tai kuulee rahinan jalkojensa alla kapealla hiekkajalkakäytävällä voi kuvitella ja tuntea ympärillään historian.

Kuvat ovat eiliseltä aamukävelyltä parin korttelin alueelta. Vanha Raahe on täynnä ihania yllätyksiä, talot ovat sekä asuinkäytössä että yritysten ja yhdistysten toimitiloina, nurkan takaa ja sisäpihoille kurkistellessa voi löytää mitä vain taimitarhoista vanhoihin traktoreihin ja auringonvalossa aamukahvitteleviin asukkaisiin. Joka kadulla tuntuu olevan kirpputori, osa niin suuria että niissä saa koko päivän kulumaan. Puhumattakaan siitä kiehtovan näköisestä antikvariaatista, joka ei koskaan tunnu olevan auki silloin kun sinne haluaisin päästä kurkistamaan!

Voisin helposti viettää päivän tai kaksikin vain kierrellen ja katsellen noita upeita taloja; vaikka osa on päässyt rapistumaan, se jotenkin vain lisää historian tuntua ja tuo mukaan vähän rappioromantiikkaa. Toisaalta tuntuu lupaavalta, että olen nähnyt vanhasta Raahesta vasta pienen pienen osan. Löytöjä ja ihasteltavaa riittää vielä monelle aamukävelylle.

12 comments:

Celia said...

Kävin joskus ihan pienenä Raahessa äitin kanssa. Muistan paikasta vain sen, että Raahessa sijaitsee Suomen vanhin sukelluspuku nimeltään Wanha Herra.
Minäkin asuisin mieluiten merenrantakaupungissa. Opiskelin neljä vuotta sisämaan kaupungissa ja kaipasin merta aivan älyttömästi.

Pellon pientareella said...

Minä en ole tainnut koskaan käydä Raahessa, voisihan käydä, näyttää ihanalta! Tuollaisista maitokärreistä olen haaveillut jo kauan. Kunpa säilyttäisivät ja hoitaisivat näitä vanhoja kulttuurikohteita.

Jenni said...

Länsi-rannikolla on kyllä tosiaan kaunista melkein joka kaupungissa. Ällistyttävää, että vaikka olen itse länsi-suomesta kotoisin, tuo rannikko on jäänyt aika tuntemattomaksi. Vasta kälkikäteen tullut tutustuttua. Kristiinankaupunki etelämpänä on mun suosikki.

Solen said...

Minäkin rakastan vanhojen puutalo kaupunkien ja kaupungin osien tutkimista ja yleistä luuhaamista paikasta toiseen. Joskus yritän ihan tahallaan eksyttää itseni, jotta löytäsin jotain hienoa. Muutaman kerran se on onnistunut :)
Raahessa en ole koskaan käynyt. Se voisinkin olla ensi kesän yksi matkakohde.

Annika said...

Minä olen käynyt Raahessa pari kertaa. Juuri nuo puutalomiljööt viehättävät minuakin kaikkein eniten. Pitäisi ehdottomasti päästä Raumalle. Siellä en ole koskaan käynyt, ja melkein hävettää myöntää...

Merruli said...

Jälleen yksi paikka missä pitäisi päästä käymään!

Tunnelmallisia näkymiä.

virva said...

Kauniita kuvia ja tunnelmia.
Iloista viikkoa toivottelemassa,
Virva.

Mimmi said...

Celia: Minä olen kotoisin sisämaasta, mutta opiskelin kahdessa eri rannikkokaupungissa ja kaipaan niin kovasti takaisin. Jotenkin meren rannalla tai merellä oleminen on voimaannuttava kokemus henkisesti.

Pellon pientareella: Vanha Raahe on kokonaisuudessaan museoviraston suojelukohde, joten ainakaan taloja ei saa purkaa tai uudistaa. Osa tosin on varsin hoitamattoman näköisiä, en tiedä miksi.

Jenni: Aika vähän minäkään länsi-rannikkoa tunnen, esim. Kristiinankaupungissa ja Porvoossa olisi kiva käydä!

Solen: Tahallaan eksyttäminen kuulostaa hienolta tutkimissuunnitelmalta! Raahe on melko uusi tuttavuus minullekin vaikka olen melkein koko ikäni asunut suhteellisen lähellä. Lyhyen tuntemuksen perusteella suosittelen kyllä lomakohteeksi!

Annika: Minäkin olen oikeastaan käynyt Raahessa vain muutamia kertoja, mutta pettynyt en ole koskaan! Rauma olisi kanssa mahtava nähdä, kuvissa se näyttää niin hienolta.

Merruli: Raahe ja muut länsi-rannikon kaupungit on kyllä mahtava osoitus siitä, että kotimaassakin riittää nähtävää monille reissuille ja vuosikausiksi, voi melkein kuvitella olevansa toisessa maailmassa kun noita polkuja tallailee.

Virva: Kiitos, aurinkoista ja iloista viikkoa myös sinulle!

Piupau said...

Minäkin haaveilen pääseväni joskus ihan rauhassa kiertelemään tuollaiseen vanhaan kaupunkiin kuten Raahe. Talot ovat kerrassaan lumoavia. Olisi niin hauskaa vain rauhassa kierrellä ja katsella ympärilleen. Lapset kasvaa ja sitten on aikaa kulkea omilla lomilla, luulen.
Pidän tavastasi kirjoittaa, tulen toistekkin.

Mimmi said...

Piupau: Se juuri on parasta, kaikessa rauhassa ja kiireettä kierrellä ja ihastella kaikkea mitä tielle sattuu. Toivottavasti matkahaaveesi toteutuu pian! Tervetuloa, kiva kun löysit tänne.

Riikka said...

Mä en ole koskaan käynyt Raahessa, ei ole pienessä mielessä edes koko paikka käynyt. Kuvien perusteella kiinnostava paikka, muistuttaa Porvoota? Aloin suunnittelemaan kesäretkeä sinne...

Mimmi said...

Riikka: Minäkään en ollut tajunnut, että tässä aivan lähellä on noin hieno paikka ennen kuin vanhempani muuttivat sinne. Porvoossa en ole käynyt, mutta haluaisin kyllä, hyvin mahdollista että ainakin vanhat kaupunginosat muistuttavat toisiaan. Toivottavasti suunnitelmasi käyvät toteen!