13 June 2011

Eilinen ukkosen jälkeinen ilta-aurinko vaihtui aamuksi tuuleen ja sateeseen, helteestä valittaneet valittavat tänään kylmästä ja vedestä. Minä en, pidän vedestä, silloinkin kun se tulee taivaalta, lapsi puolestaan rakastaa lätäköitä ja rännien pirskeitä. Niissäkin on tänään kastauduttu, enimmäkseen vietetty kotipäivää, tehty palapelejä, luettu kirjoja, katsottu vanhoja Mikki Hiiriä netistä. Lapsi laittaa nyt koko ajan ruokaa, huutelee syömään. Mitä on tarjolla? "Perunaa, pottumuusia, makkaraa, salaattia, oravan siemeniä!" Jälkimmäiset katoavat ensimmäisenä lautaselta kun oikean ruoan kera tarjoillaan hellepäivien herkun, tomaatti-parmesansalaatin, jämät.

Asunto on vieläkin trooppinen, on helppo kuvitella itsensä Toskanan aurinkoon johon matkustan pieniksi hetkiksi kun lapsi touhuaa itsekseen. Juon viimeiset inkivääri-jääteet, olen niistä lasillisista kiitollinen, seuraavilla helteillä teen sitä litrakaupalla. Tänään kuitenkin sopeudutaan sadepäivään, keitetään suklaakiisseliä jälkiruoaksi, ehkä vähän iltapalaksikin. Huomenna saapuu odotettuja, mieluisia vieraita, lapsi on suunnitellut koko päivän mitä tekee mummon kanssa.

Uni tulee hiipien, varkain, mutta avaan vielä ikkunan, kuuntelen sadetta, palaan Toskanaan.

***
Tomaatti-parmesansalaatti kolmelle

Revi puoli punttia huuhdeltua rucolaa salaattikulhon pohjalle. Lohko neljä tomaattia, kukin kahdeksaan osaan, ja laita kulhoon, ripottele päälle vähän suolaa ja jätä hetkeksi lepäämään. Silppua parhaaksi näkemälläsi tavalla kesäsipulia, mielellään myös sen vihreää vartta, salaatin joukkoon. Raasta päälle parmesania. Paahda kourallinen pinjansiemeniä pannulla, ripottele lämpinä salaatin päälle. Tarjoile heti.

Inkiväärijäätee

Hauduta litra inkivääriteetä. Kun tee on vielä kuumaa, sekoita joukkoon 4-5 rkl sokeria ja puolikkaan sitruunan tai limen mehu. Jäähdytä, ensin hellalla tms, sitten jääkaapissa niin että tee on todella kylmää. Lisää jääpaloja ennen tarjoilua.

2 comments:

Christine said...

beautiful pictures, thanks for your clovely comment!

Mirva said...

Christine, thank you for commenting, I love your photography!