1 June 2011

pikkutöitä


Kun isi lähtee aamulla töihin, lapsi sanoo että isi menee isoihin töihin. Me jäädään kotiin tekemään pikkutöitä, niitä meillä riittää.

Voidaan pyykätä kaksi koneellista ja viedä tuuleen kuivumaan. Voidaan pestä keittiönlattia kukkaöljysaippualla ja tiputtaa pesuveteen vähän teepuun tuoksua. Voidaan levittää likainen pöytäliina puhtaalle lattialle ja suihkuttaa tahroihin vettä, hangata sitten neljällä kädellä niihin tahranpoistoainetta, sitä pettämätöntä. Pois pois mustikat, puolukat, banaanit meidän valkoiselta liinalta!

Ja sitten voidaan vaikka leipoa piirakka, voiko parempaa tuliaista toivoa kuin kaipaamansa raparperit, kiitos niistäkin eilisille vieraille. Kotimatkalla kuuluu pysähtyä katsomaan lähipuiston tanssivia poikia, silloin voidaan syödä vähän mehujäätä ettei tule verenhukasta huono olo. Ja semmoinenkin pikkutyö meillä vielä on, että pitää kärrytellä markettiin. Täytyy ostaa lohta, koska huomenna on raparperilohipäivä!

Sitten voidaan levätä, koska on ihan kiva, että pikkutöitä jää huomisellekin. Onneksi ne ei koskaan lopu.

P.S. Kääks, mitä tämä pohja tekee näille kuville! Auki klikattuna näyttävät jotakuinkin siltä miltä pitääkin, pienenä pelkältä sutulta. En jaksa tehdä taas muutoksia!

11 comments:

Riikka said...

Ohhoh, raparperilohi:-O Kerro sitten millaista tuli ja resepti myös! Minä alan nyt myös pestä urakalla pyykkiä kun siitepölyallergia on ohi ja ulos saa vietyä vaikka kuinka monta koneellista kuivumaan.

Ilona said...

Mietinkin, mitä kuvillesi / kuvaajantaidoillesi on tapahtunut, mutta Bloggerin vika siis.

Syy voi olla siinä, että pienennetyt kuvasi saattavat olla aavistuksen verran liian pieniä tähän valitsemaasi ulkoasun kuvakokoon nähden, jolloin ohjelma hiukan kasvattaa niitä takaisinpäin, ja siitä luonnollisesti seuraa suttua varsinaisessa merkinnässä, mutta ei sitten auki klikattuna.

En toki tiedä, mutta arvelen. Itselleni kävi joskus jonkun kuvan kanssa niin.

Hmm, osasinkohan yhtään selittää tajuttavalla tavalla...

Mirva said...

Riikka, resepti on kirjattu joskus muistiin Liivian blogista, ja on kyllä yksi meidän suosikeista. Voin laittaa sen vaikka sähköpostilla! Onni on kuivata pyykit tuulessa. :)

Ilona, hoksasin kanssa, että tuosta taitaa olla kysymys, kun katselin kuvia taaksepäin. Pienennetyt suttua, pienentämättömät melko siistejä. Sen siitä saa, kun yrittää säästää sitä rajallista kuvatilaansa -- näinkö meidät pakotetaan maksamaan tästäkin?

unisukka said...

Hyväntuulen pikkupuuhia!

Mulla alkoi tulla myös suttuisia kuvia uuden tekstieditorin myötä ja törppö kun olen, en ole osannut löytää sopivia kuvakokoja bloggeriin suhteutettuna. Vaihdoin siis pohjaa, käytän jättiläiskuvia ja täytän blogini liian nopsaan :( Jään kyttäilemään, josko kommentteihin ilmaantuisi rautalankamalli tyhmille bloggareille..

Mirva said...

unisukka, minä en kyllä ainakaan keksi muuta ratkaisua keksinyt kuin alkaa taas käyttää suuria kuvia. Tylsää, kun omani eivät kyllä kestä suurennuslasilla tarkkailua, enkä myöskään haluaisi joutua maksamaan lisätilasta...

Ilona said...

Oikeasti Internetiin ei milloinkaan kannata ladata täysikokoisia kuvia, mikäli haluatte pitää kiinni tekijänoikeuksistanne!

Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa joku käyttää kuvaanne luvatta jossakin yhteydessä väärin, käytännössä ainoa tapa, jolla pystytte digiaikana todistamaan kuvan olevan teidän, on se, että teillä (ja nimenomaan _vain_ teillä!) on olemassa siitä täysikokoinen versio.

Lisäksi se, että pienentää kuvansa ennen kuin lataa ne nettiin, vähentää tätä riskiä kuvien väärästä käytöstä. Pienennetyistä kuvista ei esimerkiksi voi tehdä laadukkaita printtejä tai julisteita.

Kuvien pienentämistä voi hyvin verrata siihen, että lukitsemme kotiemme ovet tai polkupyörämme, kaiken varalta.

Nyt vain pienennätte ne kuvanne jatkossakin, mutta ei aivan niin pieniksi. (Minulla kuvat ovat suunnilleen kokoa 760 x 506 px, eikä ole ongelmia suttuisuuden kanssa, vaikka käytän tekstieditorin kuvakokovaihtoehtoa "erittäin suuri".)

(Anteeksi paasaava äänensävy ja kaikki huutomerkit, mutta tällaiset asiat ovat minulle tärkeitä, ja ehkä vähän aina innostun, kun pääsen kertomaan niistä muille...)

unisukka said...

Kiitos Mirva ja Ilona avustanne! Älä Ilona turhaan pahoittele paasausta, tietämätön on kovin onnellinen kaikista tietävämpien antamista tiedonmurusista ja isommistakin tiedonpaloista!

Ilona said...

Niin ja joo, tämä unohtui sanoa.

Bloggerissa on myös mahdollista määrittää itse se, minkä kokoisena kuva merkinnässä näkyy. Eli sen voi pienentää tiettyyn kokoon ja merkintää kirjoittaessa tekstieditorissa klikata kuvasta kohtaa "alkuperäinen koko", jolloin kuva näkyy merkinnässä juuri siinä koossa, johon sen on pienentänyt ja jolloin Blogger ei tee siihen mitään kokomuutoksia.

Tämä(kin) tapa voi vaatia hiukan blogin leveyksien säätämistä (ulkoasun Mallin suunnittelutyökalu -kohdasta), mutta tällöin ei ainakaan tule suttua.

Kannustan teitä sanomalla, että tekin osaatte, jos minäkin osaan. Olen nimittäin oikeasti aivan tumppu tietokoneiden kanssa. Oman blogipohjani toimivuuden olen löytänyt nimenomaan kokeilemalla ja hakemalla.

Mirva said...

Ilona, minä en jaksa nyt millään säätää hirveästi näitä. Jos joku haluaa "lainata" kuvaani, mitä kyllä epäilen, niin... No, epäilen suuresti että joku haluaisi. Tää mun blogipohja on vanha, eikä leveyksiä pysty säätämään, eli täytyisi vaihtaa kokonaan blogipohjaa. Tähän touhuun käytettävissä oleva aika on niin rajallista, etten ehdi pienentää joka kuvaa erikseen johonkin tiettyyn kokoon tai muokkaamaan uusia pohjia mieleisekseni, joten näillä mennään... Ja ei, paasausta ei tarvitse pahoitella, asiaa puhut -- mää vaan oon niin laiska!

unisukka, toivottavasti sullakin alkaa kuvat toimimaan!

Ilona said...

Niinpä, luinkin tuosta tekstistäsi, ettet jaksaisi alkaa säätämään. Mietin hetken, laitanko näistä korjaamisasioista mitään, mutta kun Unisukallakin oli samoja ongelmia, niin päätin kuitenkin kirjoittaa.

Etkä sinä ole laiska, sä vain keskityt tärkeisiin asioihin.

Mulla olisi aikaa säätää varmaan kaikki maailman blogipohjat... ;D

unisukka said...

Hih: "Ilona, blogipohjansäätäjä"

Voitaiskin kehitellä jotain vaihtureita, Ilona säätäis meiän pohjat ja me -ööh- pestäis vaikka Ilonan pyykit.. (joo, olen vähän väsynyt)