11 September 2013

talojen kieli
Rakastan taloja, joissa asuu mennyt aika, perinteet, muistot. Museoita, niin kuin tämä Stundarsin kotiseutumuseo pohjalaistaloineen, tai Amurin työläismuseo Tampereella (Liivialla oli sieltä hiljan upeita kuvia, tässä ja tässä). Opiskeluaikoina olin yhtenä kesänä niin onnekas, että sain viettää kesän työpäivät yli kaksisataa vuotta vanhassa aatelistalossa, Wasastjernan talossa. Muistan kirjoittaneeni sinä kesänä paljon runoja, läjäpäin. Mikähän siinä on, että vanhan henki tarttuu, ruokkii ihmisessä rauhaa, hiljaisuutta, luovuutta, ajatuksen lentoa.

Aasinsilta: Oma taloprojektimme ei ole niin vanha, mutta remonttia tehdessäkin huomaa sen, miten historia haluaa päästä esiin. Vaikka sisustusratkaisujen miettiminen on vähän varhaista, mietin niitä silti, ja käyn jatkuvaa vuoropuhelua oman makuni ja talon hengen välillä. En esimerkiksi välittäisi tapeteista, mutta ne jotenkin kuuluvat taloon, kuuluisi korvata ne upeat poisrevityt vanhat uusilla (vanhan tyylisillä) upeuksilla. Keittiöstä olin ajatellut eleetöntä, mutta sitten löysin yhtäkkiä viime viikonlopun käsityöläismarkkinoilta kaakelit, jotka suorastaan puhuivat minulle, kertoivat kuuluvansa meidän taloon:


Olen huomaamattani ryhtynyt käymään vuoropuhelua tulevan kotini kanssa. Ihmisille sanani tuntuvat  nyt jotenkin riittämättömiltä, ehkä puhunkin vain talojen kieltä.

6 comments:

Liivia said...

Ihana omakuva!
Ymmärrän oikein hyvin, että nuo kaakelit vaativat päästä taloonne.

Riikka said...

Ihania kaakeleita tosiaankin! Ostitko? Mulla on myös meneillään uudessa kodissa jatkuva pohdinta siitä mitä missäkin huoneessa pitäisi/haluaisin tehdä. Mutta tuntuu että täytyy aluksi nyt asua siinä ja tosiaan kuulostella ennenkuin tiedän mitä haluan (ja miehenkin mielipide voidaan ottaa huomioon;)). Ettei tule tehtyä liian hätiköityjä ratkaisuja. Ja kun pakko ei ole heti alkaa remonteeraamaan mitään.

Anna said...

Hello!! is nice to see you and your family!!
I suppose you explain in the post but I can't understand ;)
it's a traditional finnish house?

Mirva said...

Liivia, tuo peili vääristi niin hauskasti, että oli pakko räpsiä "muutama" kuva siinä!

Riikka, en ostanut, kun ei ollut mitään mittoja tms. mukana, eikä tarpeeksi käteistäkään. Mutta otin kyllä talteen sen tyypin käyntikortin, joka noita valmistaa. Se on tässä ihan lähellä, verstaalle saa kuulemma tulla! Totta, talossa on varmasti hyvä asua ennen kuin sille tekee mitään. Miltä teillä tuntuu asua? Meillä päästiin suoraan remonttiin, kun oltiin talossa jo joitakin vuosia ehditty aiemmin asua. Nythän se on koko paikka meidän jäljiltä ihan säpäleinä, että kaakeleiden aika on ehkä joskus kahden vuoden päästä...

Anna, the pictures are from a museum close by. There are several old buildings in the area, decorated like the typical homes in this area used to be decorated, so you have the typical farmhouse, the house of a merchant & his family and so on. They're so beautiful I wish I could live there!

Anna said...

oh!! THANKS for share it!!

Annu said...

Hei! Eksyin googlen kautta sivuillesi ja näin nuo ihanat kaakelit! Kunnostamme vanhaa taloa ja olemme juuri tuollaisia etsineet. Osaatko sanoa, oliko tuo vain joku erä vai olisiko mahdollista niitä saada lisää ja jos, niin osaisitko sanoa mistä? :)